пʼятниця, 12 січня 2018 р.

Як вибрати для дитини музичний інструмент

Вибір правильного музичного інструменту – це складний, але важливий фактор, що сприяє тривалому музичному успіху. Усі ми сподіваємось, що наші діти полюблять музику, однак примушування до гри на музичному інструменті служитиме перешкодою до цього. У даній статті наводяться деякі аспекти, які батькам слід розглянути при виборі відповідного музичного інструменту для дитини.

Перше, що треба врахувати, – це вік вашого малюка. Якщо ваша дитина віком менше шести років, ви повинні чітко розуміти мету гри на інструменті в такому ранньому віці та враховувати фізичні обмеження дитини. Фортепіано та скрипка – це найпопулярніші інструменти для дітей віком до шести років, тому що вони допомагають закласти необхідну основу, завдяки якій діти, якщо побажають, зможуть зробити самостійний вибір іншого інструменту в більш старшому віці.
Скрипка – це чудовий вибір, тому що цей інструмент може бути особливо малих розмірів, що робить його легким для гри маленьких дітей. Хоча такі інструменти, як гітара, також доступні в менших розмірах, скрипка відрізняється відсутністю ладів і клавіш, що дозволяє дитині повністю зосередитись на видобутих нею звуках і безпосередньо відчувати їх. Крім того, це допомагає дітям навчитись грати чисто (не фальшивити), а рухи смичком по струнах правою рукою вчать розуміти музичні фрази. Обидві ці навички важливі для гри на більшості інших інструментів.
Хоча дитина не може контролювати чистоту або висоту звуку клавіш піаніно і їй не треба «водити смичком», однак піаніно має свої переваги. Наприклад, гра на піаніно дозволяє музикантам грати й мелодію, й гармонію одночасно, навчаючи, таким чином, важливих музичних навичок і навичок сприйняття. Піаніно також дає наочне уявлення про музику, яке має велике значення для розуміння її теорії. У цілому, вибір будь-якого із цих двох інструментів – мудре рішення для маленьких дітей.
Коли діти стають старше, деякі рухаються далі й експериментують з іншими інструментами. З віком приходить фізична сила, необхідна, щоби грати на мідних або дерев'яних духових інструментах або більших струнних музичних інструментах. Важливо переконатись, що вашу дитину та її інструмент можна співставити за розмірами. Наприклад, хоча бувають і винятки, дитині з маленькими руками може бути важко грати на бас-гітарі або навіть фортепіано, а дитина з великими руками або слабко розвиненими навичками дрібної моторики може відчувати проблеми з такими інструментами, як мандоліна або гобой.
Один зі способів перевірки фізичної відповідності інструменту дитині полягає в тому, подобається їй тримати інструмент у руках чи інструмент здається їй занадто великим і таким, що обмежує рухи. Хоча в цьому, безумовно, є здоровий глузд, цей фактор часто ігнорується й дітьми, і батьками, тому що діти уявляють самих себе за грою на цих інструментах ще до того, як отримують можливість взяти їх у руки. Іноді бажання грати на певному інструменті може пересилити фізичні обмеження, проте краще все ж починати з інструменту більш «сумісного» з тілом вашої дитини.
Ще один важливий фактор при виборі правильного музичного інструменту – це звук і спосіб його вилучення. Якщо ваша дитина не любить звук гобоя, вона не буде насолоджуватися грою на цьому інструменті. Аналогічним чином, якщо вашій дитині не подобається спосіб звуковидобування при грі на трубі (шляхом видування), їй не сподобається гра на ній. Це надзвичайно важливі міркування, бо дитина може втратити мотивацію на виконання музичних вправ і зненавидіти інструмент або його звук (або навіть музику в цілому), а сама гра на інструменті не зможе заволодівати всіма почуттями дитини. Це може здаватись очевидним для батьків, але майте на увазі, що деякі вчителі або керівники ансамблів можуть примушувати дитину грати на музичному інструменті, який їй не подобається, тому що ансамблю «потрібний» ще один фагот або французький ріжок.
Один з найбільш потенційно руйнівних аспектів вибору інструменту – це його «соціальний імідж», що означає, що діти будуть вибирати інструмент, який вони вважають «найкрутішим», навіть якщо він їм не підходить. Для деяких він стане інструментом їхнього життя, але для інших це буде кінцем творчості, бо фактор «крутизни» часто конфліктує з раніше згаданими міркуваннями. Ви не можете ігнорувати упередження дитини із приводу музичного інструменту (або гри на ньому), але ви повинні співставляти його з реальністю інших факторів.
Немає більшої радості, ніж знайти «свій» інструмент. Це, безумовно, наріжний камінь майбутнього успіху. Неупереджене ставлення (ваше й дитини) і дотримання цих простих правил допоможуть вам при виборі правильного музичного інструменту.

Посилання на першоджерело :https://childdevelop.com.ua/articles/develop/899/

Немає коментарів:

Дописати коментар